ApplyBAU Röportajları “Eylem Yıldırım”- Beslenme ve Diyetetik Bölümü

applybau
4 min readApr 28, 2020

1. Merhaba bize kendini kısaca tanıtabilir misin?

Merhaba ben Eylem Yıldırım. 1999 Bursa doğumluyum, memleketim Bilecik. Eğitim hayatımın ilk 8 yılını Atatürk İlköğretim Okulunda tamamladıktan sonra Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi’nde devam ettim. Şu an Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 3. Yılımdayım.

2. Bahçeşehir Üniversitesi ile nasıl tanıştın?

Açıkçası Bahçeşehir’i 12. Sınıfa kadar bilmiyordum. Yaşadığım yerin küçük olması sebebiyle çok fazla okul tanıtımına gelen olmuyordu. Rehber öğretmenimizin hazırlamış olduğu birçok üniversitenin kataloglarının yer aldığı stantta Bahçeşehir’in ‘Geleceği Düşlemek’ kataloğunu gördüm. Sonrasında çok fazla araştırma-karşılaştırma yaptım ve benim için en doğru tercihin Bahçeşehir Üniversitesi olduğuna karar verdim. İstediğim bölümü de %100 burslu okuyabileceğimi de görünce tercihimi tamamen ona yönelik yaptım.

3. Şu an eğitim gördüğün bölümü neden tercih ettin?

Sınav senemde aslında net bir kararım yoktu. Okulumdaki öğretmenlerimin sürekli tıp, diş ya da iyi çok iyi bir dereceyle mühendislik fakültesi tercih etmemiz gerektiği algısının içindeydim. Ancak hiçbirini kendime uygun görmüyordum. Kaldı ki sınav sonuçlarım da istediğim gibi gelmedi. Ona rağmen mezuna kalmadım. Hep ‘ 1 sene daha aynı şeyleri ezberleyeceğime gittiğim üniversitenin de imkanlarını kullanarak kendimi farklı alanlarda geliştiririm’ düşüncesi vardı. Tüm bunların yanında sağlık alanına daha yatkın olduğumu fark ettim ve aklımdaki bölümleri araştırarak eledim. Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu da bu araştırmalarımla öğrendim. Bu nedenle Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih ettim.

4. Beslenme ve Diyetetik bölümünde nasıl bir eğitim alıyorsun? Ders içeriklerin neler?

Bölümün ilk senesi çoğunlukla havuz derslerden oluşuyor. Alan dersi olarak yalnız beslenme ilkleri dersi var (1 ve 2 olmak üzere 2 dönem). İlk yılın bahar döneminde Beslenme İlkeleri 2 dersinin pratiği oluyor. Kuzey kampüs 10. Kattaki mutfakta yapıyoruz. Bu pratik dersi bizim için çok önemli çünkü tamamen pişirme yöntemlerini uygulamalı görüyoruz. Yani ileride klinik diyetisyenlik için danışanlara ‘Bu yemeği öyle pişirme böyle pişir çünkü vitamin kaybı oluyor, daha taze oluyor, daha kolay pişiyor gibi verilen tavsiyelerin gerekçelerini öğreniyoruz. İlk yıl bir de genel kimya dersimizin labaratuvarı oluyor. Güney kampüs D blokta da uygulamasını görüyoruz.

İkinci yıl bölüm derslerine başlıyoruz. biyokimya ve yetişkin hastalıklarında beslenme tedavisi gibi bölüm için çok önemli dersler. Yetişkin hastalıklarında da diyet yazmaya başlıyoruz. (Burada bizim okulumuzun şöyle bir avantajı var diğer tüm okullarda yetişkin hastalıkları 3. Sınıfta veriliyor, yani en yoğun senede. BAU’da ikinci yıl verilerek öğrencilere çok büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor aynı zamanda da bir sonraki yılın dersleri için alt yapı oluşturuyor.)

Üçünü yıl çoğu bölümde olduğu gibi bizde de en yoğun dönem. Çünkü artık öğrendiğimiz bilgileri daha fazla uygulamaya döküyoruz hem de daha spesifik alanları işlemeye başlıyoruz. Güz dönemi ana çocuk beslenmesi, toplu beslenme sistemleri gibi alan derslerimiz yoğunlaşıyor. Çok fazla vaka inceliyor ve çözümlüyoruz. Bunula birlikte aldığımız bölüm içi seçmeli dersler de en az zorunlu derslerimiz kadar önemli ve değerli. Sporcu Beslenmesi, Kanserde Beslenme gibi alanları da görmüş, öğrenmiş oluyoruz.

Son yılımız aslında seçmeli derslerimiz dışında staj ve tezle geçiyor. Kurum içi beslenme uygulamalı dersi kapsamında haftada 2 gün zorunlu stajımız oluyor. Zorunlu stajları tamamen okul ayarlıyor ve her alanı kapsayacak şekilde öğrencileri dönüşümlü olarak farklı yerlere gönderiyor. Zorunlu staj dışında yaz ve 4–5–6. Dönemlerde de isteğe bağlı gönülllü staj yapma şansımız oluyor. 4. Dönemimde ben de gönüllü stajımı yaptım.

5. Şu an akademik hayatın dışında üniversitede ne gibi çalışmalar ve aktivitelere katılıyorsun?

Okula ilk geldiğim dönemden beri bölümümün kulübünün(Beslenme ve Diyetetik Kulübü) neredeyse tüm etkinliklerinde aktif yer aldım.Hatta bu sene kulübün yönetim kurulunda bulunuyorum. Çok güzel etkinlikler çıkardık tüm ekiple beraber. Bunun dışında çocukluğumdan gelen bir doğa sevgisi var içimde ve yine ilk yılımdan itibaren TEMA gönüllüsüyüm, okulumu birçok etkinlikte temsil ettim, ilkokullara doğa eğitimi sunumları verdim. Bu sene de okulda Genç TEMA Kulübünü açtım arkadaşımla beraber şu an da yönetim kurulunda yer alıyorum aktif bir şekilde. Bunun gibi birkaç kulüpte daha yer alıyorum ( Engelsiz Yaşam, Bi’Soluk, Çocuklar İçin ..)

Kulüpler dışında aslında okula ilk geldiğim andan itibaren BAU’MAP ailesi içindeyim. Önce üst dönemlerimden mentorluk aldım ve iki yıldır da BAU ailesine yeni katılan öğrencilere mentorluk yapıyorum. Aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakülte liderliğine gönüllü olarak devam ediyorum.

2018–2019 döneminde okulumuzdaki öğrenci konseyindeydim sonrasında devamı da yapılan çok güzel ve önemli bir sosyal soumluluk projesi olan Bi’Umut BAU’da yer aldım.

Bunlarla birlikte de 2019 tercih döneminden beri Tanıtım Biriminde asistan öğrencilik yapıyorum.

6. Üniversite ve bölüm tercihinde bulunacak aday öğrencilere ne gibi tavsiyelerin olur?

Aslında bu çok önemli bir konu yani aday öğrencileri gerçekten etkileyen bir şey o nedenle öncelikli vereceğim tavsiye istemedikleri yoldan gitmemeleri olur. Kendi sınav dönemimi göz önünde bulundurarak söylüyorum inanılmaz bir baskı oluyor öğrenci üzerinde; gerek sınavın getirdiği gerekse daha da kötü olan çevredekilerin yaratmış olduğu baskı. Bunu iyi kontrol etmeleri gerekiyor.

Bahsettiğim gibi sınav sonucu herkesin istediği gibi gelmiyor, kapasitemizin hepsini kâğıda dökemeyebiliyoruz. O nedenle aslında tek hedef tercih edecekleri alan ne olursa olsun olabildiğince kendilerini geliştirmeleri gerektiği. Zaten üniversiteye bir şekilde yerleşebilirler önemli olan bu süreçte ‘kendilerine ne katabilmişler, ne kadar geliştirebilmişler ?Mezun olduktan sonra diğerlerinden farklı kılan ne almışlar yanlarına? ‘ Tüm bunlar öğrenciyi diğer adaylardan ayıracak özellik aslında ve hayatın her yerinde karşımıza çıkacak.

Bence tercih yapmadan önce düşündükleri bölümde okuyan ve alanda çalışmaya başlamış kişilerle görüşmek daha doğru şekillendirebilir kararlarını.

--

--

applybau

@Bahcesehir Üniversitesi tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk ve en yeni üniversiteye başvuru kabul modeli. applybau.com #başkabiryol